Een Emotie Coachende ouder is misschien wat jouw kind nodig heeft
Ouders / verzorgers kunnen hun kinderen door middel van emotionele coaching door moeilijke emotionele ervaringen loodsen. Leer nu hoe je dat kunt doen.
Leren omgaan met emoties speelt een grote rol bij de gezonde ontwikkeling van kinderen en jongeren en is iets wat ze al vroeg moeten leren. Maar een kind leren omgaan met zijn gevoelens kan voor ouders/ verzorgers een moeilijke taak zijn. Kinderen voelen wat ze voelen en handelen onmiddellijk naar die gevoelens, zonder te beseffen dat er een gepaste manier is om zich te uiten als ze ergens een sterk gevoel over hebben. Hun lichamen zijn misschien klein, maar hetzelfde kan niet gezegd worden van hun emotionele reacties. Elke ouder die een gênante openbare driftbui heeft doorgemaakt, kan dit zich voorstellen.
Als ouders besteden we veel tijd aan het leren van onze kinderen over belangrijke dingen, zoals hun ABC’s en 123’s, en hoe ze hun schoenen moeten strikken. Beetje bij beetje bereiden we ze voor op onafhankelijkheid. Maar we besteden vaak niet genoeg tijd aan het leren van onze kinderen over die wispelturige dingen die gevoelens worden genoemd, die een natuurlijk onderdeel zijn van wie we zijn, maar die voortdurend kunnen veranderen. Alles wat we doen en leren wordt gevormd door de manier waarop we ons voelen, maar hoe leren kinderen hun gevoelens te verwerken. Hoe begrijpen ze hun verdriet of vreugde? Hoe moet het kind zich gedragen als zijn gevoelens hem overweldigen? Wat moet een ouder doen als hun kind een woede-uitbarsting heeft of zich in angst verbergt? De tijd nemen om kinderen te helpen hun gevoelens te leren begrijpen, is net zo belangrijk als elke andere vaardigheid die je leert.
Volgens onderzoekers en therapeuten Drs John en Julie Gottman van The Gottman Institute bepalen emotioneel bewustzijn en het vermogen om met gevoelens om te gaan, meer dan het IQ, het succes van een kind in alle lagen van de bevolking.
Hoe emoties te “coachen”
Als ouder / verzorger is de vraag die je moet stellen: hoe reageren we als onze kinderen van streek raken? Volgens Dr. Gottman hebben ouders de neiging om de negatieve emoties van hun kind te negeren, wat de boodschap uitzendt dat hun gevoelens onbelangrijk zijn, of ze keuren het gedrag af en beschouwen het als beledigend.
Vaak erkennen en aanvaarden ouders de negatieve gevoelens van het kind, maar weten ze niet hoe ze het kind erdoorheen moeten leiden. Geen enkele ouder wil zijn kind in nood zien, maar ze hebben het kind niet geleerd hoe het moet navigeren door de storm die binnen woedt.
De ouder kan negatieve gevoelens zien als iets dat snel voorbij zal gaan, dus zetten ze het kind een time-out in, of onderdrukken ze de emoties door plagen, bedreigen of straffen, ook al heeft het kind misschien niets verkeerds gedaan.
Elke emotie heeft een label (angst), een gevoel (kloppend hart, zweterige handpalmen), een behoefte (veiligheid en bescherming) en een neiging tot handelen (rennen, verbergen, ineenkrimpen).
Ouders moeten elk van de basisemoties (angst, woede, verdriet, vreugde, walging, verrassing), hun labels, behoeften en handelingsneigingen begrijpen, omdat ze informatie geven die ouders / verzorgers nodig hebben om deze emoties bij hun kinderen te herkennen en klaar te zijn om te geven wat het kind nodig heeft om door de emotionele ervaring heen te komen.
Emotionele coaching is natuurlijk geen wondermiddel. Sommige kinderen hebben problemen die misschien meer nodig hebben dan emotionele coaching om op te lossen. Het is wel duidelijk dat empathie, betrokkenheid en je kind laten weten dat je weet dat zijn emoties okey zijn en het kind helpen emotionele vaardigheden te ontwikkelen, vooral als het kind een supervoeler is. Studies tonen aan dat de kinderen van ouders / verzorgers die de rol van emotionele coach op zich nemen, academisch en sociaal beter functioneren en een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid ervaren.
Kinderen die emotionele coaching krijgen, ervaren minder negatieve emoties, leren onafhankelijkheid en ontwikkelen zelfvertrouwen.
Emotie Coachen van je Kinderen
Emotie Coachende ouders begrijpen dat alle gevoelens en emoties acceptabel zijn, maar niet elk gedrag is acceptabel.
Voor Wie? Ouders en opvoeders van kinderen tussen 4 en 18 jaar
Wat? In deze cursus leer je:
– Over emoties (van jezelf en je kinderen) en het coachen van je kinderen;
– Wat de Bijbel zegt over emoties;
– D.m.v. oefeningen om emoties bij jezelf en je kinderen te herkennen;
– Wat niet helpt als je kind emotioneel reageert;
– Hoe je jouw kind coacht in 5 stappen.
Waar? Online via Zoom
Hoe? Emotion Coaching is een (op onderzoek gebaseerde) opvoed-vaardigheid die is onderverdeeld in vijf stappen:
- Wees je bewust van de emoties van je kind.
- gebruik emoties van je kind als een gelegenheid voor verbinding of om iets te leren.
- Help je kind de emoties mondeling te labelen.
- Communiceer empathie en begrip.
- Stel grenzen en los het probleem op.
Hoe opgeven? Via linda@stichtinglevendeliefde.nl
Deze eerste cursus is een pilot en je mag een gift geven wat het je waard is.
“De geweldigste momenten, om te bereiken wat je voor je kinderen wilt, gebeuren door je positieve interacties met hen als ze emotioneel zijn. In deze tijden heb je de mogelijkheid om te beïnvloeden hoe je kind over zichzelf en de wereld om hem heen denkt. “
– Dr. John Gottman