top of page

Blog! Wat doe jij als je een Time Out nodig hebt?

Soms ben je zo gefrustreerd of boos, dat je emoties je bijna overwelmen en je reageert zoals je dat vroeger hebt aangeleerd door te vechten, vluchten of bevriezen. Soms voel je zo alleen en verlaten, zo niet gezien, gehoord of geliefd, dat het gewoon pijn doet. Dat is het moment dat je beland in jullie negatieve ‘dans of patroon’.


Wat doe jij als je in die negatieve ‘dans of patroon’ komt en je niet meer veilig verbonden voelt? Vaak reageer je dan, zoals in de vorige blog beschreven door een stap naar voren te zetten en aan te klagen, zeuren, bekritiseren of je gelijk proberen te halen. Of je doet juist die stap naar achteren en ‘vlucht’ uit de situatie in werk, sport, mobiel of computer.


Zoals je merkt, lost dat weinig op. Je reageert nog bozer, gefrustreerder of negatiever op elkaar en geeft verwarrende signalen. Eigenlijk wil je liefde en aandacht, maar je duwt de ander juist weg. Je wilt nabijheid en gehoord voelen, maar je maakt de ander juist bozer en onbenaderbaar.


Wat helpt wel? Eerst even uit de situatie en afkoelen. Als je emoties hoog zitten, kan je niet goed nadenken en de situatie overzien. Eerst even rust en die reactieve emoties laten dalen. Maar hoe doe je dat?


De Bijbel heeft een hele goede oplossing: ‘Ga naar je binnenkamer, doe de deur dicht en praat met God in het verborgen. (Mattheus 6:6)’. Even alleen, zonder prikkels en overwelming van emoties, praten met God. En een paar verzen verder, in Mattheus 6:18 staat dat God al in die verborgene plaats is. God is al in je binnenkamer, in het verborgene.

Hoe kom je dan tot rust in je binnenkamer? Vertel God je angst, je zorgen, je onmacht, je alleen en verlaten gevoel. Je niet begrepen, gezien of gehoord voelen. Vertel Hem alles. En vul je met Zijn liefde, kracht en helder denken zoals staat in 2 Tim. 1:7.


Adem diep de liefde, kracht en helder denken (bezonnenheid staat in sommige vertalingen) in. En laat tijdens het uitademen je zorgen, angst, onrust, stress, boosheid, frustratie of wat dan ook, los. Doe dat een poosje, tot je de rust en aanwezigheid van God voelt. Dan kan je weer helder nadenken en naar je partner kijken met nieuwe liefde en kracht. Dat is het moment dat je diep van binnen je behoeftes en verlangens ervaart. Wat heb je nodig, waar verlang je naar en wat zijn jouw behoeften? En die kan je later met je geliefde delen. Na minimaal 20 minuten rust, kom je erop terug, maar nu kun je het gesprek een andere wending geven. Niet meer vanuit onrust, stress of boosheid, maar vanuit liefde, kracht en helder denken.


Wil jij dat goede gesprek voeren? Geef je dan op voor de ‘Houd Me Vast’ cursus via: deze link of mail naar linda@stichtinglevendeliefde.nl

Comments


bottom of page